1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Featured TUTORIAL Your FIRST car in Assetto Corsa - Basic Guide

Discussion in 'Car Models | Physics' started by luchian, Aug 22, 2017.

  1. speedingscientist

    speedingscientist New Member

    Joined:
    Dec 6, 2017
    Likes Received:
    0
    Ok I just read your quote found it:banghead: obviously I renamed it because I wanted to compare the errors occuring with your version of the car with the ones of mine
     

    Attached Files:

  2. luchian

    luchian Administrator ACM Racing Team ACM Club Driver

    Joined:
    Jun 3, 2014
    Likes Received:
    611
    In the log I see there is an error about RIM_LF. Maybe you are using blurred_objects.ini but you did not create the dummies ?
     
  3. speedingscientist

    speedingscientist New Member

    Joined:
    Dec 6, 2017
    Likes Received:
    0
    yes I only needed to change names in the .ini so this error I think is solved. But now I get another one in your model .... and in my model another one the s3-17e is my model.
     

    Attached Files:

  4. lockheed

    lockheed New Member

    Joined:
    Jan 1, 2018
    Likes Received:
    0
    Hi all.

    I followed all the steps to create a new mod from zero, based on the files of the formula_k.
    At first i used a model that should be the final, but nothing seemed to work, so I created a simple new model like the one in the utorial, but the situation didn't change.

    This is the main problem: the game starts to the menu and, in the brand list, i can see the logo of the kunos (the one with the black cat), clicking on it it shows the image of the formula k obviously. When I try to see the car in the showroom or I try to use it on a track, after some seconds the game goes back to the menu without any messages.

    Some months ago I managed to make the game show my car model in the showroom, but not in-game.

    I followed this steps:
    - Google Sketchup to create the base model
    - Export the model to *.dae
    - Add the dummies with 3DSMax and export as FBX
    - KS Editor (I don't know if it is normal, but the editor doesn't show the colors, only grey)

    This guide is the only one which is very clear and complete to create a simple but working mod, my compliments to the creator.

    Thanks for the support.
     
  5. luchian

    luchian Administrator ACM Racing Team ACM Club Driver

    Joined:
    Jun 3, 2014
    Likes Received:
    611
    Hi @lockheed m welcome to the forums.
    1/ you need to attach the logs
    2/ if the car looks gray, it means the shaders are not set up. Which could also be the reason it doesn't work.
     
  6. lockheed

    lockheed New Member

    Joined:
    Jan 1, 2018
    Likes Received:
    0
    Thankyou @luchian , I looked in the folder crash_logs but there are no files, also I used only one shader for the model, in particular ksPerPixel setting as testure a simple image with one color.
     
  7. luchian

    luchian Administrator ACM Racing Team ACM Club Driver

    Joined:
    Jun 3, 2014
    Likes Received:
    611
    \Documents\Assetto Corsa\logs
     
  8. lockheed

    lockheed New Member

    Joined:
    Jan 1, 2018
    Likes Received:
    0
    I found this six files.
     

    Attached Files:

  9. luchian

    luchian Administrator ACM Racing Team ACM Club Driver

    Joined:
    Jun 3, 2014
    Likes Received:
    611
    Yes, log.txt is the one that matters usually.
    I don't see specific error reason, but it's probably linked to textures.

    1/ did you assign material(s) to (all parts of) your car in the 3d program ?
    2/ did you setup the shaders for those materials in SDK Editor ?
    3/ maybe some screenshots could also help (from SDK for example)
     
  10. lockheed

    lockheed New Member

    Joined:
    Jan 1, 2018
    Likes Received:
    0
    Here it is a screenshot from the ksEditor, for the test I used only one material and only one texture which is a png image with only one color (orange) but it shows as grey.
     

    Attached Files:

  11. luchian

    luchian Administrator ACM Racing Team ACM Club Driver

    Joined:
    Jun 3, 2014
    Likes Received:
    611
  12. lockheed

    lockheed New Member

    Joined:
    Jan 1, 2018
    Likes Received:
    0
    Thanks. As you can see now it shows me the color of the material, as it sould be, but i think this sould not solve the problem in the game.
     

    Attached Files:

  13. luchian

    luchian Administrator ACM Racing Team ACM Club Driver

    Joined:
    Jun 3, 2014
    Likes Received:
    611
    It has no influence on the export. This is just how you'll see stuff in the editor.
    So.. all dummies setup correctly ?
    Material ok ?
    All ini files ok ? (keep it to the minimum)
    All naming ok ? (lower case)
     
  14. lockheed

    lockheed New Member

    Joined:
    Jan 1, 2018
    Likes Received:
    0
    Here is all my work:
    - FBX model in 3DS Max
    - Files in the car directory (model with the same folder name)
    - Files in the folder "data" modified as in the guide
     

    Attached Files:

  15. luchian

    luchian Administrator ACM Racing Team ACM Club Driver

    Joined:
    Jun 3, 2014
    Likes Received:
    611
    Not sure this can be the cause, but try naming the meshes different from the dummies (example not identical for WHEEL_RR, etc).

    Also, the pivot of body mesh should be a ground level (see point 2B). This might not be a problem in itself, but with the way ini's are set up maybe it creates some weird thing.

    Also, I see no collider ?

    I trust you have edited the ini's with the names of your project.
     
  16. lockheed

    lockheed New Member

    Joined:
    Jan 1, 2018
    Likes Received:
    0
    I'll try to do that, changing the mesh names; you can see the collider file in the file list, the mesh is the same as the one used for the car, obviously without the wheels.
    I modified the files "aero.ini" (I left only the wing body), "car.ini" (changed screen name), "lods.ini " (left only LOD 0 with name="folder_name", in this case "test_model") as in the description.
     
  17. luchian

    luchian Administrator ACM Racing Team ACM Club Driver

    Joined:
    Jun 3, 2014
    Likes Received:
    611
    Also, don't forget about sound (especially if you are testing ingame, instead of showroom)
     
  18. lockheed

    lockheed New Member

    Joined:
    Jan 1, 2018
    Likes Received:
    0
    I solved one problem.
    Looking at the log.txt file i found theese lines:

    "Kunos Simulazioni: CRITICAL ERROR
    COULD NOT FIND SUSPENSION OBJECT SUSP_LF"

    then I added the four suspension dummies (SUSP_LF, SUSP_RF, SUSP_LR, SUSP_RR) to the model, now the car SHOWS UP IN THE SHOWROOM!!:)

    ...but it doesn't work in game:(
    I Hope this will help other people with my same problem.

    Now another thing can be found in the log file:

    "LOADING COLLIDER MESH FILE: content/cars/test_model/collider.kn5
    LOADING MODEL content/cars/test_model/collider.kn5
    VERSION=6
    Loading 0 textures"

    and then the game crashes (it happens when I try to use the car on a track); I also added the file "sound.ini" in the data folder.
     

    Attached Files:

    • log.txt
      File size:
      24.2 KB
      Views:
      4
    Last edited: Jan 2, 2018
  19. luchian

    luchian Administrator ACM Racing Team ACM Club Driver

    Joined:
    Jun 3, 2014
    Likes Received:
    611
    You should not need SUSP dummies at this point. You probably did not modify car.ini:
     
  20. lockheed

    lockheed New Member

    Joined:
    Jan 1, 2018
    Likes Received:
    0
    I modified that before, here it is the car.ini file.
     

    Attached Files:

    • car.ini
      File size:
      2.5 KB
      Views:
      6
: tutorial, car mod