Track Cameras Question (KSEditor)

Discussion in 'Tracks' started by GregzVR, Apr 25, 2020.

  1. GregzVR

    GregzVR New Member

    Joined:
    Apr 25, 2020
    Messages:
    7
    Likes Received:
    4
    Location:
    London, UK
    Hi all.

    I'm getting the hang of optimizing the track cameras via kseditor, after making a few recently.
    I made a particular set for Jaracrepagua 1988, that took a lot of time to get right, but there's one camera in the middle that I want to delete.
    Is it possible to delete a single camera within a set, via kseditor(or otherwise), or do I have to create the whole set again, just to not have one particular camera included?

    Thanks in advance. :)
     
    Last edited: Jan 11, 2022 at 9:55 PM
    EKO Sim-Racing likes this.
  2. Leonardo Ratafia

    Leonardo Ratafia Member

    Joined:
    Aug 31, 2015
    Messages:
    74
    Likes Received:
    39
    you can make one camera and then replace it on the ini file
    just open the cameras.ini on a text editor and learn the logic behind it (it's pretty simple)
    you can delete cameras manually but you have to then rename the camera_x name, for example
     
    EKO Sim-Racing and GregzVR like this.
  3. Leonardo Ratafia

    Leonardo Ratafia Member

    Joined:
    Aug 31, 2015
    Messages:
    74
    Likes Received:
    39
    you can just delete the camera, find the camera in that spline range, I suggest you install AI Line Helper
    it shows the spline number without having all the colored lines in the track, very useful to adjust IN/OUT points for better transitions.
    https://www.racedepartment.com/downloads/ai-line-helper.16016/

    you have to bear in mind the fact that you need consecutives camera numbers and also out point should be the same as next camera in point

    [HEADER]
    VERSION=3
    CAMERA_COUNT=4
    SET_NAME=TV 1

    [CAMERA_0]

    [CAMERA_1]

    [CAMERA_2]

    [CAMERA_3]


    if you wan to delete camera_2, you then need to rename the follow and susbtract one number and that't is


    [HEADER]
    VERSION=3
    CAMERA_COUNT=3
    SET_NAME=TV 1

    [CAMERA_0]

    [CAMERA_1]

    [CAMERA_2]

    hope it makes sense and helps
     
    GregzVR likes this.
  4. GregzVR

    GregzVR New Member

    Joined:
    Apr 25, 2020
    Messages:
    7
    Likes Received:
    4
    Location:
    London, UK
    Ahh, silly me. I should've realised you can edit the file in Notepad :lol:. Thanks a lot!
     
  5. GRLap

    GRLap Member

    Joined:
    Mar 15, 2021
    Messages:
    50
    Likes Received:
    0
    I made a camera set for my new track (first time for everything!). While it all looks good, mostly, one of the cameras (in replay) seems too high (elevation), higher than when I set it. I went into the configuration file but couldn't figure out how to change elevation of the camera in question, i.e. not sure where the coordinates are for camera location and therefore how I would adjust.

    I imported the cameras back into KSEditor (KSE), thinking I would just reset that camera from within KSE, but within "track cameras", when I click on the camera in question (left lower panel), or any camera, the KSE viewport is not bringing me to that camera position. This KSE behaviour is different than in the great track camera tutorial video on this site, where when he clicks on a camera in KSE it takes him to that camera position.
    Any ideas?
     
  6. fughettaboutit

    fughettaboutit aka leBluem

    Joined:
    Jul 21, 2014
    Messages:
    661
    Likes Received:
    235
  7. GRLap

    GRLap Member

    Joined:
    Mar 15, 2021
    Messages:
    50
    Likes Received:
    0
    Thanks.
    Speaking of cameras, is there a way to get AC to replay a race where I'm just a spectator, i.e. load a grid of cars and let them race without me? I know I can start a race and jump into the pits, but when I've tried this the replay track cameras stay focused on my stationary car in the pits! I want the replay cameras to follow the AI cars in the race, not me.

    Interesting app you've linked; i''ll have a look. I'm asking about within KS Editor, not AC, where clicking on a camera in the left panel that has all the track camera names is supposed to bring the KS Editor viewport to that camera position. At least that's how KS Editor behaved in the tutorial.
     
  8. fughettaboutit

    fughettaboutit aka leBluem

    Joined:
    Jul 21, 2014
    Messages:
    661
    Likes Received:
    235
    CTRL+C lets the AI drive your car, you cant get control back though, only disable AI again with CTRL+P, it does not work well in practice mode

    But this sometimes has the strange side-effect of your mouse cursor dissapearing...this is anoying af, i wish i knew a fix, really your best bet is a replay; you can do replay right from ESC menu or with CTRL+R, in replay CTRL+D is fast backward, CTRL+F fast forward
     
    Last edited: Jan 11, 2022 at 6:25 PM
  9. GregzVR

    GregzVR New Member

    Joined:
    Apr 25, 2020
    Messages:
    7
    Likes Received:
    4
    Location:
    London, UK
    Yes you can, after starting and then going back to the pits. I recently discovered that you can press the F1 & F2 keys, to cycle through onboard cockpit cams, chase cam etc.
    Pressing F3 cycles through all the available trackside cameras.
    You have to choose which ai car to watch manually with the F keys though, via the standings icon in the left hand menu.

    I don’t think there’s a GP2-4 ‘race director’ automatic mode though.
     
  10. fughettaboutit

    fughettaboutit aka leBluem

    Joined:
    Jul 21, 2014
    Messages:
    661
    Likes Received:
    235
    CTRL+Num3
    switches from one oppenent to the next (CTRL+Num1 for previous)

    F3 cyles trough availabe cameras.ini at the position the focused car is (PointOfTrack, PoT), i think what GRLap wanted was to switch from one cam to the next from the same camera.ini...
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice